Friday, December 30, 2016

hints and hopes

Assalamualaikum & hi readers.

Lately my mind kept on thinking about something, and i really wish to type all those things here, but guess what? I don't know how to put the introduction. So, here's the intro, tadaa!

it could be great if i could put positive words on my cup of coffee teehee.

Its almost 4 months since I finished my studies and still waiting for a first job.
Being in the phase, where you need to wait for the uncertainty, it's kinda hard thou. It feels like, you don't even see the future. But alhamdulillah, when I put some goals and visions for my future life (except marriage), i feel much more better. And of course, when i am in such a comfort zone, i need to be as grateful as i could because, being in a state of ease, is also a test from Allah.

And also, in the phase where you need to get more independent by not depending on parents to support (because they've done too much for us, and asking for money is some kindof guilty pleasure), we will have the feelings of needing someone to share our struggles. But then, most of my friends had their own struggles and i feel like, its not like the old days where we asked about our university projects. Not the same anymore. So, it might be better for me to handle it myself. In this state also, lately something else happen; when some of the men out there giving hints and hopes.

I realized that, i am not that attractive in terms of appearance. I'm just, regular, and really grateful for that. However, as a  normal girl, it's normal to have some of the men to approach me, either
(i) because they want to trial and error (this kindof market testing method if you know),
(ii) because of they are attracted to some of my qualities that i don't know,
(iii) or because i am just me.

Only Allah knows.

Frankly, it had been few times i've been given hints. Usually, when people with different gender gave us messages which sounds something like "i'm interested in you", it will automatically give us hope. Yes, HOPE. This is the stage when i try to make my heart as cold (keringkan hati?) as i could so that it wont break.

Searching for life partner isn't that easy.
People might like our strength,
And feel like "i am compatible with you",
but when it comes to our weaknesses,
They hardly accept it.


Because experience taught us.
Hoping for other than Allah, is killing.
It kills inside, isn't it?

So, it is decided. I won't waste my time having hopes on people anymore.
If other men have intention of befriend me and exchange experiences or whatever, I will just having this mindset of

"Owh, we're just friend okay, and not more than that, unless you're serious and want to meet my parents". 

I hope i make myself clear to men out there.

And girls, we need to be sado.
Fi amanillah!


Wednesday, December 21, 2016

Kesyukuran & Kebersalahan.


Allah. aku kini, berada dalam sebuah bilik, mampu untuk melihat perkembangan kawan kawan
serta saudara maraku, termasuk di Syria.
Bagaimana mampu untuk aku tidur lena, sedangkan mereka di sana
kesejukan, ketakutan diburu musuh durjana?
Bagaimana mampu untuk aku makan berselera,
sedangkan mereka di sana hanya memakan rumput?
Bagaimana mampu aku tahan...bilamana hanya mampu berdoa dari kejauhan?
Allah, selamatkan mereka...
Selamatkan kami jua, dari kepura puraan kesenangan hidup duniawi.

Hari demi hari kulalui,
 semakin banyak berita kematian. 
Aku takut, bilamana... hatiku tidak terkesan.
 tidak merasa betapa dekatnya kematian itu sebenarnya!
Allah. hidupkan kembali, hati yang semakin ke arah kematian. 
Sungguh, Laa Hawla Walaa Quwwata Illa Billah. 
Kerana Engkau sahaja yang memegang hati-hati manusia.
Maka... hidupkanlah hati hati kami, agar ia tenang,
dan hanya mengharapkan redhaMu dalam setiap perkara,
Jauhi kami dari syirik kecil, apatah lagi syirik besar,
Yaa, muqallibal qulub, tsabbit quluubana 'alaa diinik, wa'ala to'atiq.



Demi masa, sesungguhnya manusia kerugian.
Sungguhpun aku masih berumur 20an, tak mustahil 
esok saja sudah sampai ke 50an.
Wahai diri, selagimana, selama mana engkau diberikan peluang hidup, 
hiduplah sebaik baiknya.
carilah sesungguh identiti engkau sebagai melayu
sehingga ke akar umbi.
Tak usah mudah terpedaya dengan arus kehidupan yang terlalu 
membuatkan kau alpa akan misi sebenar kehidupan
Jauhi diri engkau dari
kelalaian. 

11.21 p.m.
Rabu.

#selfiereminder 
#nukilan21disember2016 


Tuesday, December 6, 2016

Heart Reincarnation.

It's been a while. Dah lama tak buka laptop since habis kelas kat KRU Academy. And now I'm officially living as orang rumah setelah sekian lama berada di Cyberjaya. 

Alhamdulillah, I got ideas for blogging! And actually dah lama nak taip kat blog ni sementara zaman tengah tunggu first work after graduation. You see, momentum kita ni macam roda, kadang atas kadang bawah. Dah habis belajar ni, undeniable, momentum semakin menurun, sebabnya kerja duduk rumah je, gaya hidup tak seaktif masa kat U dulu. But I always remind myself yang masa itu emas, jadi saya harus memanfaatkannya sebaik mungkin untuk laksanakan perkara2 yang mungkin tak sempat dilakukan masa masuk alam pekerjaan nanti. yosh! And yes, after having valuable discussion dengan my fav people on whatshapp & fb message, saya rasa lebih bersemangat. alhamdulillah. :)

Actually, I was having some kind of huge overthinking problem. I think on my path after graduation period, too much. Slowly saya tulis goals to be achieved, yet belum masa untuk dilaksanakan sebaiknya atas beberapa faktor. And yes, kita merancang, Allah menentukan. So no need to worry so much, as long as we put our best effort into the plannings. 

evident. maybe.
As a normal human being, sometimes I need some kind of 'pushing force' untuk menaikkan kembali semangat yang semakin luntur. Disebabkan sy seorang overthinker, I tend to say hi to kawan2 yang saya percayai untuk bertanyakan khabar & exchange pengalaman hidup. Sambil tu ada jugak minta pendapat tentang kehidupan sebab kadang2, bila mereka share pengalaman hidup mereka sendiri, somehow we could relate dengan kondisi kita walaupun situasi berbeza. 

Saya rasa sungguh bertuah ada kawan2 yang suka share pendapat & tak lokek ceritakan pengalaman hidup. Walaupun dah berapa tahun berpisah dengan mereka, tak pernah pulak rasa kekok atau segan nak bertanya khabar. Only with these people.... and if you are one of those, Terima Kasih banyak2 kerana hadir dalam hidupku :) (oops. cam jiwang je ayat haha sorry). Oh well that's me when I'm with my fav person :D

These are one of those positive words that I will try to alwayssss remember, in order to succeed fiddunya wal akhirah inshaa Allah. :)

But i see high potential in you. Dont waste it my friend. Nikmat Allah tu haaa.. Know your capability. We have no limits, We ourself yang letak limit kat diri sendiri. Which is a very unbeneficial things to do, jannah.

Positive.
Yg negatif², tolak ke tepi dlu..
InshaaAllah smua akn smooth je.. Allah akn tolong.

Dalam kepayahan yg jannah hadapi tu mesti ada even sekelumit kebaikan,
Percaya lah
Saya nampak kebolehan jannah
Boleh jadi jannah pilih minat jannah
Lepastu manalah tahuuuu dlm perjalanan tu jannah mula minat seni bina.

Banyak lagi sebenarnya kata2 semangat dari sahabat2 yang disayangi, either thru whatsapp or facebook. So far, I will keep these ones to be referred untuk masa depan inshaa Allah. 

Selain baca quran, buku2 ilmiah, tengok ceramah kat youtube, I believe that one of the strong influences untuk kejayaan & ketenangan hidup kita ialah orang2 sekeliling, either in reality or in virtual. So, sangat penting untuk kita memilih berkawan dengan siapa, subscribe ke channel apa, bergroup whatsapp dengan siapa. sebab kemana-mana pun memang kita dah terbiasa bawa fon kat poket, kan? The more good influences around us, the more good things we could get from it. And we have the right to choose wisely. 

Kepada kawan2 yang selalu post positive and beneficial things kat whatsapp and facebook, May Allah bless all of you. :) I hope we could continuously... istiqamah untuk share good things...even if we're not good enough. Kita pun tak tahu kan if one of those posts could led people to be more motivated. Mana tahu juga, post itu bisa menyelamatkan seseorang dari terpesong ke arah kehidupan yang dimurkai. Bila kita tengok kawan kita bermasalah dari jauh, nak tolong tapi tidak mampu. The only least thing we could do is just to spread the love and doa. 



The world might have so much of pain and frustration, & also, have goodness in it. When you find one, appreciate it as best as you can. #selfiereminder

Tuesday, August 23, 2016

Graduated. So...?

When I was in my final semester, I felt very impatient to finish it all. I thought After finishing all this academic stuffs, I'll be as happy as heyyyl. haha. 
But nah. Its the same old feeling but even better. At least right now, no feeling of serabut to think of projects to be done, at least. Alhamdulillah for that, and of course i wrote all these stuffs at the first point of my topic to revive those feelings of wanting to finish study fast ! haha *dasar tak eklas belajiaq* uhumm. its not that i totally not having passion in this field, just that.. idk. 
I might not so into all the construction & structure thingys, but eventually, these 3 years had taught me of too much things. All the hi & low only Allah knows.

KAED. Beautiful aite? hiuhiu.
Yeah, it's time for me to move onto the new kindof life pattern. surely i'll have more challenges awaiting and surely i'll have the least probability to type on this blog again.

For this kesempatan, I would like to wish All The Best to all of my friends who are now in their final days in university and going towards position of postgraduates. Make sure to arrange our life aims nicely so we won't regret later ! This is my best #selfiereminder these days teehee. 

Bismillahi tawakkal tu alAllah. 

Friday, June 10, 2016

Idle.

Each and every person have their own kindof happiness.
To me, aku suka menaip segala apa yang macam tampak berselerak dalam kepala. 
To me, bersendirian dan cuba analyze things happening around then cuba kaitkan dengan mengapa aku berada di situ adalah suatu kegembiraan.
To me, doing something different in order to get new experience is a happiness. 

Aku suka bila dapat selesaikan benda yang macam berserabut dalam otak.
Aku suka bila dah dapat jawapan kepada panjangnya persoalan dalam satu-satu situasi yang Tuhan beri. 
Aku suka bila melihat kebaikan yang insan-insan sekeliling lakukan kepada orang lain. 

Happiness is subjective aite.

Tapi sayangnya, aku tak mudah untuk mengenalinya. Walaupun ada depan mata.

----------------------------------

Okay talking about now, actually i'm feeling kinda static. I don't know either i am going forward or going backward, or either, downward? Sometimes i'm feeling like i'm going nowhere. The question is, is this a normal feeling for a person to feel?

Right now, we're doing our final year project untuk penutup degree inshaa Allah. Heyyyyy tak tahu perasaan apa ni. Happy or nay idk because i know that someday i'm gonna miss this moment. And hopefully someday i could be better than now, because i'm feeling quite terrible and i don't know why. Anyway, i still try to cherish and enjoy every moment as long i am with them inshaa Allah. Being grateful with the chance that we could gather together to succeed in this course, yoshh !




May Allah ease this project. 

Tuesday, May 3, 2016

Hobi pelik.

This could be some kind of confession post. Kalau boleh nak je confess kat #iiumconfession tapi rasanya nanti menyemak saja so menyemak sini pun dah cukup.

Sejujurnya, aku seorang yang cintakan buku. SUKA BUKU.  Subhanallah, sounds bagus kan budak ni? haha!



In fact, sebenarnya aku suka je. nak habiskan satu buku tu punyalah jenoh. Suka tengok buku banyak banyak, tambah pula dengan tajuk yang menarik untuk dibaca, sungguhhhh rasa nak beli je semua kalau dah kat kedai or pesta buku tu !

Tapi nak habis bacanya? 

Sama ada habis baca satu buku dalam tempoh seminggu (ni yang memang tajuk dia best gila nak mati)

atau baca separuh ( ni yang tajuk dia best)

atau sekadar jadi bahan display kat bilik ( ni kalau buku tu nampak bermanfaat untuk dibaca tapi perlukan 'kekuatan' untuk start baca)

The end.

Ha Ha Haaaaa (-_________-)


Em. yang sempat membaca blog yang berhabuk ni. nak share pendapat silakan. nak bagi nasihat or tips berguna untuk merajinkan baca buku silalah drop komen. 

Weh final nak dekat dah sempat lagi dok singgah blog. apapun doakan juga aku supaya jadi seorang yang rajin membaca buku lepas dah grad sekolah senibina ni. okay terima kasih. 

#royananbudakfinalyeardegree 

Sunday, April 17, 2016

For you. yes you.

WARNING: Those who didn't like personal opinion, better not read these.


Masuk umur 22+ , masuklah tempoh dimana semakin ramai rakan baya ku memasuki alam perkahwinan. Dan ramai sedang bersiap siaga ke arah itu.

aku?


erghh. buat apa serabut nak fikir benda tu. 

Yah, normally ramai berasa excited untuk bersatu dengan pasangan masing2. Jika mereka mahu kahwin awal, Alhamdulillah, i'm happy for them. Dan tidak salah juga kan jika ada yang berkeputusan untuk kahwin lambat siket. 
Setiap orang punya prinsip hidup sendiri thou.

"Apa salahnya, kahwin jelah, kan elok kawin muda2 ni." 
Semakin lama semakin ibu menggalakkan. aku pula hanya mampu tersengih.

Dalam hati "I'm not ready maaaa. masak pun tak reti. sobs."

Kahwin awal ke lambat ke, tak kisah pun. 
It's a matter of finding the quality of a husband. The one who could lead me and my family to Jannah. acentuhh.

It's somehow sad to know that.... this world is lack of brave man. Gentleman. 
Even if he is qualified enough to be called as an ustaz, if the approach to take a woman as a wife, awal2 dah tak betul. Maka tak hairanlah kalau pengakhirannya kurang betul. *this is a very deep words, no need to understand.*

Yes, this is one of the prinsip hidup that i held since masuk U. 
Sebab zaman sekolah dulu hingusan, so start dari masuk U. 
Kononnya dah makin matang. ehk.

As a normal girl, having normal attitude and a normal face (hopefully) memang normal bila ada yang approach kita. Eventho dorang tak direct "Will you marry me?" but use kata-kata kiasan instead. 
Dalam hati i'm easily tak berkenan. 

Sebab?

Cara. 
Sorry, i'm not into western way of approaching a garl. 

I'm not a good person, but i'm trying to be one. And it's normal if i also hope to have a good man in my life, even if he's not perfect, at least he could guide people around him into the right path in this very short life. 




A reminder for me too, 

Perbaiki diri sendiri dulu. Then when we're ready enough, proceed onto the other stage. 

okay?

Bak kata anonymous.
Jodoh. Ada, adalah. Takde, takkemana jugak.
Semoga Jannah tabah menghadapi dugaan hidup mendatang.
*terbayang bayang future yang entah kemana*

Saturday, April 2, 2016

Dua Jalan

Allah telah meletakkan kalian di satu posisi yang baik untuk menuntut ilmu. Jangan kalian abaikan, jangan kalian berpaling, jangan kalian malas. Sedangkan ramai orang ingin berada di posisi yang anda berada sekarang ini. Jangan terpengaruh dengan konklusi pra-matang yang dikeluarkan oleh anda sendiri. Ramai anak muda berhadapan dengan konflik merasakan diri sendiri tidak sepatutnya berada dalam aliran akademik secara formal. Ini normal.. Tanpa kalian sedar, inilah mujahadah kalian.. Bersungguh-sungguhlah melawannya. 

Cited from temeblog


Something just moved my mind, shifted 180 degree of what i currently thinking. 

Subhanallah, thanks to this anonymous architecture student, Teme.

This final semester sure gives some difference compared to other past semesters, as it is near to the graduation period. 

Generally, banyak juga dengar keluhan dari rakan-rakan yang tak sabar ingin menghabiskan belajar, dan mengakhiri torture dalam bidang yang banyak ambil masa tidur para pelajar. 
Aku, tak terkecuali. 

Bezanya, antara melakukan sesuatu perkara yang kita benar benar minat, dengan sesuatu perkara yang kita cuba untuk minat, adalah sangat berbeza. 


Rasanya ramai juga anak muda yang mengalami konflik peribadi seperti aku, untuk memilih cita cita sendiri atau menurut cita cita ibubapa atau orang tersayang.

Currently, yes, i'm doing something which actually not what i really passion about. Somehow meroyan memikirkan "Why i am doing this???" tapi dalam masa sama juga cuba untuk mengingatkan balik kenapa Tuhan meletakkan aku di jalan ini. 

Every single thing in this world ada hikmahnya kan, mengapa ia berlaku. Takkan pernah sia sia setiap ketentuan yang Dia rancangkan untuk kita. 

As for architecture, i learnt many other things rather than the ilmu nak buat bangunan tu. Biasanya kalau ikut memana program luar mesti akan jadi perbualan yang begini :

She : Akak belajar course apa ek?
Me : Architecture.
She : Korang belajar lukis2 je kan
Me : haaaa (separuh nak tegelak) 

Kesimpulannya, orang kebanyakan membayangkan kami melukis sepanjang hari. the end. 

But actually, there are many skills i've learnt.
Entrepreneur, debating, business, video making, problem solving, critical thinking, software editing, leadership, etc etc
And thru the process of learning jugak i tend to find my own passion & what i really am.
So actually, sometimes, benda yang kita tak suka tu adalah yang terbaik untuk kita.

Right now, i have two things to be committed to.

My parents' dream, and my dream.

Both have expectations from different people.

And of course, i should fulfill my parents' first, so they could be happy having a child like me :3
Ganbatte kudasai !






Friday, January 29, 2016

22

Who knows, semalam baru dengar lagu fifteen nyanyian Taylor Swift. Hari ni you've figured out that you're already 22 and wow, time flies like a maserati.

29 January, is nothing but only a masihi date of my death reminder.
"You're getting older, Jannah. Death is yet, nearer............."
yes, there is always that kindof whisper, setiap kali tarikh ni diulang, again and again.

Sedih kan, andai umur masih meningkat, hubungan kita dengan Maha Pencipta masih on off on off.
nauzubillah. moga Allah pelihara hati yang mudah sangat berbolak balik.

Semakin hari, semakin kau terasa, banyaknya silap kau buat. either accidently or not. Kau sampai ke tahap tak kisah dah berapa orang nak benci diri kau, hanya sebab kau taknak berlakon. yalah, tak semua pasal kita baik baik je, ada je kelemahan yang takboleh di deny. I know that i've hurt people around me by not 'memahami' mereka dan gembirakan mereka atau show my 'so-called-right-attitude-towards-people'. hakikatnya aku dah letih layan semua jenis 'relationship goals' yang menunjukkan 'hey we're friends right?' maaf, aku harus fokus dengan diri sendiri yang semakin serabut ni. Fasa hidup aku seterusnya semakin mencabar bila dah nak masuk final semester ni, lepastu masuk alam pekerjaan, jaga hati parents, tingkatkan achievement diri & keep the faith. haah, cabaran paling hebat ialah KEEP THE FAITH IN ANY SITUATION.

Yang pasti, aku tak kisah dah berapa orang yang 'caring' untuk wish harijadi sebagaimana dulu zaman tengah pandai berangan. so don't worry if you forgot my birthday, asalkan korang doakan supaya aku kuat hadapi segala cabaran hidup. That's all.
But still, thanks to those who wished. Of course lah rasa dihargai kan bila orang ingat birthday kita walaupun takde facebook reminder, tu lumrah.

Keep on moving babe, be stronger than before. Achieve big goals before Allah ambil nyawa.



last year's achievement : photomanipulation




Saturday, January 23, 2016

Heart.

Sebut je "hati", kebanyakan orang mula memikirkan cinta. Asal cinta sahaja, mula fikirkan cinta antara dua insan berlainan jantina. mehhh! Lupakan yang itu. Aku nak elaborate sikit tentang, satu hati, menurut pandangan insan biasa seperti aku.


Bukan mudah, nak menjaga hati ni. lagi lagi pada zaman dimana kita "click" mouse saja, terpapar sesuatu yang menguji akal & minda untuk menundukkan nafsu. Nafsu. tahulah banyak mana. nafsu amarah, nafsu syahwat, nafsu merasakan diri lebih baik, nafsu berfikiran buruk dan banyak lagi. Dan biasanya jika tidak kuat iman di hati, mudahlah tunduk kepada nafsu-nafsu itu.

    Sesetengah orang sibuk jaga hati orang lain, sehingga dia lupa untuk jaga hati sendiri. Kawan ajak ke sana ke sini, turut je kesana kesini dengannya atas nama ingin jaga hatinya. Tetapi tertanya juga, kawan itu tak terfikirkah jika orang tersebut mempunyai hal yang lebih mustahak atau sedang lemah badan untuk bergerak? Ada saja yang ajak tanpa tanya dulu "awak okey ke ni teman saya?" Kalau orang itu jenis yang easy going & lebih mengutamakan kawan, Alhamdulillah. Tapi still, kita, tidak boleh terlalu self-centred. Seboleh mungkin kurangkan menyusahkan insan lain supaya dapat memudahkan uruan mereka. bukankah itu lebih mulia? tepuk dada tanya hati.

Hati. lebih susah sebenarnya menjaga hati sendiri berbanding hati kawan. Once ia hilang, bukan senang untuk cari balik. Sebab itu, sesetengah orang memilih untuk bersendirian pada waktu tertentu & tidak involve dengan orang sekeliling. Kerana mereka tahu keutamaan. Mana yang lebih mendatangkan mudarat jika tidak dijaga. hati dia atau, hati mereka?

Soal hati, masing-masing saja tahu. Kerana setiap orang ditakdirkan dengan ujian yang berbeza. Tak sama, tidak sama sekali. Segalanya ditentukan oleh tahap kesedaran masing-masing, sejauh mana mereka mengenali diri mereka dan kemahuan mereka yang sebenar-benarnya di dunia ini. Adakah mereka sedar jika hati mereka ditopengi "plastik" dengan hanya mengikut sekeliling tanpa menilai? Adakah mereka sudah cukup explore hati sendiri sehingga ke tunjangnya? Mereka saja tahu. Aku sahaja tahu aku punya.

Harus diingatkan, kita tidak boleh semudah-mudahnya menilai seseorang kerana kita hanya nampak dari luaran, dalamannya hanya dia tahu. Seseorang itu, semakin berani dia melakukan keputusan mengikut nalurinya sendiri tanpa memikirkan pengaruh sekeliling, semakin dia kenal dirinya, hatinya. Jauh sekali layaknya kita untuk merasa offended atau berburuk sangka andai, dia sendiri sudah tahu mengapa dia bertindak mengikut kehendak dia sendiri pada masa-masa tertentu.


Bukankah Allah Maha Adil & Maha Mengadili ?
Namun mengapa, kebanyakan yang dilihat di lama sosial, Facebook, Insta, Twitter, masing-masing mahu mencari aib masing-masing, menjadikan bahan lawak untuk kononnya melepaskan stress harian & memberi kepuasan hati tetapi pada hakikatnya..... lebih membakar api yang sedia terbakar? Atau lebih memburukkan keadaan?

Diam itu, lebih baik. jika kita tak punya kuasa untuk mengubah apa-apa. 

Bukan mudah untuk menjaga hati. Ada masa, hati itu akan merasa seronok melakukan ibadah. Ada masa, kita terlupa seketika, lalai sekejap, hati itu jadi seronok melakukan benda sia-sia sedangkan masa yang kita ada, tidaklah se'panjang' masa yang diberi kepada Nabi Adam a.s., dan mungkin lebih pendek dari Nabi Isa a.s. 


Sangat penting untuk kita tahu keadaan hati sendiri. Adakala memang kita tak sedar, hati secara sedikit demi sedikit, menjadi hitam. Fitrahnya hati inginkan kebaikan tetapi manusia sendiri mencemarkannya & membuatnya menjadi keliru, samada ingin ke arah kebaikan atau kejahatan ? Adakalanya hati itu memikirkan 

"Aku tak layak jadi baik, aku taknak hipokrit, lebih baik aku jadi orang yang berkelakuan buruk terus." 

Mudah. Selesai. Kerana akal sudah malas untuk berfikir. Letih katakan. Putus asa.

Tetapi sayang. 


Doa, satu- satunya harapan. Tapi harusnya ada usaha sebelumnya. 
Perasaan putus asa, tak termotivasi, rendah self-esteem tu normal untuk makhluk bernama manusia. Kerana disebelahnya sentiasa ada yang berbisik yang buruk-buruk. samada manusia lain ataupun iblis. 

Semua itu ujian untuk menguji daya kesabaran kita. 
Tetapi kita tak sedar pada sesetengah waktu. 

Kerana itu pentingnya peringatan dari sahabat-sahabat. Andai sahabat itu tak sudi mengingatkan maka, tidak hairan andai kita musnah. Hati manusia memang rapuh, oleh itu kita sendiri harus bijak untuk mengisi sisa-sisa masa dunia dengan siapa.

Ada saja kulihat, yang tahu dia sedang melakukan sesuatu yang memudaratkan hatinya, tetapi dia tidak tahu bagaimana caranya untuk berubah. Hatinya meronta-ronta meminta pertolongan dalam dia didakapi jahiliyah yang sukar untuk ditinggalkan. Bukan salahnya, andai dia sudah berusaha untuk berubah... cuma Ujian Allah sangat hebat terhadapnya, dan jika dia mampu melepasi ujian hebat itu, tidak hairan andai dia dapat menjadi insan yang lebih hebat dari kebanyakan insan yang diuji sederhana.


Tanda hati kita sudah mula hitam,
[1] bila kita buat dosa, kita tak rasa bersalah.
[2] hilang kemanisan beribadah
[3] hati tak makan nasihat

Imam al-Ghazali


Jangan putus asa. jangan sesekali. cuba untuk 'cari' kembali hati yang hilang itu. cari kembali, dengan pelbagai cara. Masih ada harapan selama mana kita diberi masa untuk hidup, tetapi mati tak kira usia. 

Pesanan Imam al-Ghazali :
"Carilah hatimu di tiga tempat.
Temui hatimu sewaktu bangun membaca al-Quran. 
Tetapi jika tidak kau temui, 
Carilah hatimu ketika mengerjakan solat. 
Jika tidak kau temui juga, 
Carilah hatimu ketika duduk tafakur mengingati mati.
Jika kau tidak temui juga, 
maka berdoalah kepada Allah, 
pinta hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu 
kau tidak mempunyai hati!"

Nauzubillah. moga Allah jaga hati kita.