Sunday, April 17, 2016

For you. yes you.

WARNING: Those who didn't like personal opinion, better not read these.


Masuk umur 22+ , masuklah tempoh dimana semakin ramai rakan baya ku memasuki alam perkahwinan. Dan ramai sedang bersiap siaga ke arah itu.

aku?


erghh. buat apa serabut nak fikir benda tu. 

Yah, normally ramai berasa excited untuk bersatu dengan pasangan masing2. Jika mereka mahu kahwin awal, Alhamdulillah, i'm happy for them. Dan tidak salah juga kan jika ada yang berkeputusan untuk kahwin lambat siket. 
Setiap orang punya prinsip hidup sendiri thou.

"Apa salahnya, kahwin jelah, kan elok kawin muda2 ni." 
Semakin lama semakin ibu menggalakkan. aku pula hanya mampu tersengih.

Dalam hati "I'm not ready maaaa. masak pun tak reti. sobs."

Kahwin awal ke lambat ke, tak kisah pun. 
It's a matter of finding the quality of a husband. The one who could lead me and my family to Jannah. acentuhh.

It's somehow sad to know that.... this world is lack of brave man. Gentleman. 
Even if he is qualified enough to be called as an ustaz, if the approach to take a woman as a wife, awal2 dah tak betul. Maka tak hairanlah kalau pengakhirannya kurang betul. *this is a very deep words, no need to understand.*

Yes, this is one of the prinsip hidup that i held since masuk U. 
Sebab zaman sekolah dulu hingusan, so start dari masuk U. 
Kononnya dah makin matang. ehk.

As a normal girl, having normal attitude and a normal face (hopefully) memang normal bila ada yang approach kita. Eventho dorang tak direct "Will you marry me?" but use kata-kata kiasan instead. 
Dalam hati i'm easily tak berkenan. 

Sebab?

Cara. 
Sorry, i'm not into western way of approaching a garl. 

I'm not a good person, but i'm trying to be one. And it's normal if i also hope to have a good man in my life, even if he's not perfect, at least he could guide people around him into the right path in this very short life. 




A reminder for me too, 

Perbaiki diri sendiri dulu. Then when we're ready enough, proceed onto the other stage. 

okay?

Bak kata anonymous.
Jodoh. Ada, adalah. Takde, takkemana jugak.
Semoga Jannah tabah menghadapi dugaan hidup mendatang.
*terbayang bayang future yang entah kemana*

Saturday, April 2, 2016

Dua Jalan

Allah telah meletakkan kalian di satu posisi yang baik untuk menuntut ilmu. Jangan kalian abaikan, jangan kalian berpaling, jangan kalian malas. Sedangkan ramai orang ingin berada di posisi yang anda berada sekarang ini. Jangan terpengaruh dengan konklusi pra-matang yang dikeluarkan oleh anda sendiri. Ramai anak muda berhadapan dengan konflik merasakan diri sendiri tidak sepatutnya berada dalam aliran akademik secara formal. Ini normal.. Tanpa kalian sedar, inilah mujahadah kalian.. Bersungguh-sungguhlah melawannya. 

Cited from temeblog


Something just moved my mind, shifted 180 degree of what i currently thinking. 

Subhanallah, thanks to this anonymous architecture student, Teme.

This final semester sure gives some difference compared to other past semesters, as it is near to the graduation period. 

Generally, banyak juga dengar keluhan dari rakan-rakan yang tak sabar ingin menghabiskan belajar, dan mengakhiri torture dalam bidang yang banyak ambil masa tidur para pelajar. 
Aku, tak terkecuali. 

Bezanya, antara melakukan sesuatu perkara yang kita benar benar minat, dengan sesuatu perkara yang kita cuba untuk minat, adalah sangat berbeza. 


Rasanya ramai juga anak muda yang mengalami konflik peribadi seperti aku, untuk memilih cita cita sendiri atau menurut cita cita ibubapa atau orang tersayang.

Currently, yes, i'm doing something which actually not what i really passion about. Somehow meroyan memikirkan "Why i am doing this???" tapi dalam masa sama juga cuba untuk mengingatkan balik kenapa Tuhan meletakkan aku di jalan ini. 

Every single thing in this world ada hikmahnya kan, mengapa ia berlaku. Takkan pernah sia sia setiap ketentuan yang Dia rancangkan untuk kita. 

As for architecture, i learnt many other things rather than the ilmu nak buat bangunan tu. Biasanya kalau ikut memana program luar mesti akan jadi perbualan yang begini :

She : Akak belajar course apa ek?
Me : Architecture.
She : Korang belajar lukis2 je kan
Me : haaaa (separuh nak tegelak) 

Kesimpulannya, orang kebanyakan membayangkan kami melukis sepanjang hari. the end. 

But actually, there are many skills i've learnt.
Entrepreneur, debating, business, video making, problem solving, critical thinking, software editing, leadership, etc etc
And thru the process of learning jugak i tend to find my own passion & what i really am.
So actually, sometimes, benda yang kita tak suka tu adalah yang terbaik untuk kita.

Right now, i have two things to be committed to.

My parents' dream, and my dream.

Both have expectations from different people.

And of course, i should fulfill my parents' first, so they could be happy having a child like me :3
Ganbatte kudasai !