Tuesday, December 6, 2016

Heart Reincarnation.

It's been a while. Dah lama tak buka laptop since habis kelas kat KRU Academy. And now I'm officially living as orang rumah setelah sekian lama berada di Cyberjaya. 

Alhamdulillah, I got ideas for blogging! And actually dah lama nak taip kat blog ni sementara zaman tengah tunggu first work after graduation. You see, momentum kita ni macam roda, kadang atas kadang bawah. Dah habis belajar ni, undeniable, momentum semakin menurun, sebabnya kerja duduk rumah je, gaya hidup tak seaktif masa kat U dulu. But I always remind myself yang masa itu emas, jadi saya harus memanfaatkannya sebaik mungkin untuk laksanakan perkara2 yang mungkin tak sempat dilakukan masa masuk alam pekerjaan nanti. yosh! And yes, after having valuable discussion dengan my fav people on whatshapp & fb message, saya rasa lebih bersemangat. alhamdulillah. :)

Actually, I was having some kind of huge overthinking problem. I think on my path after graduation period, too much. Slowly saya tulis goals to be achieved, yet belum masa untuk dilaksanakan sebaiknya atas beberapa faktor. And yes, kita merancang, Allah menentukan. So no need to worry so much, as long as we put our best effort into the plannings. 

evident. maybe.
As a normal human being, sometimes I need some kind of 'pushing force' untuk menaikkan kembali semangat yang semakin luntur. Disebabkan sy seorang overthinker, I tend to say hi to kawan2 yang saya percayai untuk bertanyakan khabar & exchange pengalaman hidup. Sambil tu ada jugak minta pendapat tentang kehidupan sebab kadang2, bila mereka share pengalaman hidup mereka sendiri, somehow we could relate dengan kondisi kita walaupun situasi berbeza. 

Saya rasa sungguh bertuah ada kawan2 yang suka share pendapat & tak lokek ceritakan pengalaman hidup. Walaupun dah berapa tahun berpisah dengan mereka, tak pernah pulak rasa kekok atau segan nak bertanya khabar. Only with these people.... and if you are one of those, Terima Kasih banyak2 kerana hadir dalam hidupku :) (oops. cam jiwang je ayat haha sorry). Oh well that's me when I'm with my fav person :D

These are one of those positive words that I will try to alwayssss remember, in order to succeed fiddunya wal akhirah inshaa Allah. :)

But i see high potential in you. Dont waste it my friend. Nikmat Allah tu haaa.. Know your capability. We have no limits, We ourself yang letak limit kat diri sendiri. Which is a very unbeneficial things to do, jannah.

Positive.
Yg negatif², tolak ke tepi dlu..
InshaaAllah smua akn smooth je.. Allah akn tolong.

Dalam kepayahan yg jannah hadapi tu mesti ada even sekelumit kebaikan,
Percaya lah
Saya nampak kebolehan jannah
Boleh jadi jannah pilih minat jannah
Lepastu manalah tahuuuu dlm perjalanan tu jannah mula minat seni bina.

Banyak lagi sebenarnya kata2 semangat dari sahabat2 yang disayangi, either thru whatsapp or facebook. So far, I will keep these ones to be referred untuk masa depan inshaa Allah. 

Selain baca quran, buku2 ilmiah, tengok ceramah kat youtube, I believe that one of the strong influences untuk kejayaan & ketenangan hidup kita ialah orang2 sekeliling, either in reality or in virtual. So, sangat penting untuk kita memilih berkawan dengan siapa, subscribe ke channel apa, bergroup whatsapp dengan siapa. sebab kemana-mana pun memang kita dah terbiasa bawa fon kat poket, kan? The more good influences around us, the more good things we could get from it. And we have the right to choose wisely. 

Kepada kawan2 yang selalu post positive and beneficial things kat whatsapp and facebook, May Allah bless all of you. :) I hope we could continuously... istiqamah untuk share good things...even if we're not good enough. Kita pun tak tahu kan if one of those posts could led people to be more motivated. Mana tahu juga, post itu bisa menyelamatkan seseorang dari terpesong ke arah kehidupan yang dimurkai. Bila kita tengok kawan kita bermasalah dari jauh, nak tolong tapi tidak mampu. The only least thing we could do is just to spread the love and doa. 



The world might have so much of pain and frustration, & also, have goodness in it. When you find one, appreciate it as best as you can. #selfiereminder

1 comment:

Kuronofu91 said...

saya pun overthinking person...cuti berblogging dekat 2 tahun....huhuh

http://kuronofu91.blogspot.my/2016/12/book-review-travelog-7-benua.html