Saturday, April 2, 2016

Dua Jalan

Allah telah meletakkan kalian di satu posisi yang baik untuk menuntut ilmu. Jangan kalian abaikan, jangan kalian berpaling, jangan kalian malas. Sedangkan ramai orang ingin berada di posisi yang anda berada sekarang ini. Jangan terpengaruh dengan konklusi pra-matang yang dikeluarkan oleh anda sendiri. Ramai anak muda berhadapan dengan konflik merasakan diri sendiri tidak sepatutnya berada dalam aliran akademik secara formal. Ini normal.. Tanpa kalian sedar, inilah mujahadah kalian.. Bersungguh-sungguhlah melawannya. 

Cited from temeblog


Something just moved my mind, shifted 180 degree of what i currently thinking. 

Subhanallah, thanks to this anonymous architecture student, Teme.

This final semester sure gives some difference compared to other past semesters, as it is near to the graduation period. 

Generally, banyak juga dengar keluhan dari rakan-rakan yang tak sabar ingin menghabiskan belajar, dan mengakhiri torture dalam bidang yang banyak ambil masa tidur para pelajar. 
Aku, tak terkecuali. 

Bezanya, antara melakukan sesuatu perkara yang kita benar benar minat, dengan sesuatu perkara yang kita cuba untuk minat, adalah sangat berbeza. 


Rasanya ramai juga anak muda yang mengalami konflik peribadi seperti aku, untuk memilih cita cita sendiri atau menurut cita cita ibubapa atau orang tersayang.

Currently, yes, i'm doing something which actually not what i really passion about. Somehow meroyan memikirkan "Why i am doing this???" tapi dalam masa sama juga cuba untuk mengingatkan balik kenapa Tuhan meletakkan aku di jalan ini. 

Every single thing in this world ada hikmahnya kan, mengapa ia berlaku. Takkan pernah sia sia setiap ketentuan yang Dia rancangkan untuk kita. 

As for architecture, i learnt many other things rather than the ilmu nak buat bangunan tu. Biasanya kalau ikut memana program luar mesti akan jadi perbualan yang begini :

She : Akak belajar course apa ek?
Me : Architecture.
She : Korang belajar lukis2 je kan
Me : haaaa (separuh nak tegelak) 

Kesimpulannya, orang kebanyakan membayangkan kami melukis sepanjang hari. the end. 

But actually, there are many skills i've learnt.
Entrepreneur, debating, business, video making, problem solving, critical thinking, software editing, leadership, etc etc
And thru the process of learning jugak i tend to find my own passion & what i really am.
So actually, sometimes, benda yang kita tak suka tu adalah yang terbaik untuk kita.

Right now, i have two things to be committed to.

My parents' dream, and my dream.

Both have expectations from different people.

And of course, i should fulfill my parents' first, so they could be happy having a child like me :3
Ganbatte kudasai !






No comments: