Saturday, December 27, 2014

Tak sedar atau Tak tahu.

Tengah tengah belajar subjek 'Islamic Worldview', tetiba terasa nak menaip di blog.
sebabnya, bila belajar subjek ni, aku terasa lain. 
Lain daripada masa aku tengah belajar subjek2 senibina.
Dia ada satu perasaan, betapa naifnya aku dalam hal agama. 
padahal belajar asas agama tu satu kewajipan buat kita. 
Cabarannya, subjek yang aku pelajari ni juga merangkumi hal hal agama yang sangat mendalam, yang memerlukan pemahaman yang sangat dalam.

Sebenarnya kadang kadang, terasa takut.
Sebab takut terbelajar benda yang tak betul. hanya mampu bergurukan internet dan slides semata bila dah memang masa tu takde guru untuk dirujuk.

Walaupun ada pendapat mengatakan tidak patut pelajar aliran lain (selain aliran agama) menelusuri dengan lebih mendalam tentang ilmu sebegini, tapi aku yakin,pasti ada hikmah. sikit2 dapat juga buka minda tentang perihal agama yang berlaku dalam dan luar Malaysia ni.

Nak belajar agama ni, katanya perlu rujuk guru yang memang pakar dalam bab agama. bukan celup celup dari internet semata. 

ada betul juga. agama bukan macam subjek design, boleh diambil dari sumber sukahati saja.

Dah berapa jam belajar, terasa nak menaip. 
tentang perasaan keliru yang semakin menusuk. membelenggu.
perasaan ni biasa berlaku bila kita terlampau berfikir. 
Dan sebenarnya banyak persoalan dalam kepala hotakku. dulu smpai sekarang, tak terjawab jawab dek kesibukan duniawi.
persoalan kehidupan.

Semakin nak tahu, semakin tak tahu.
semakin merasa diri bakara. 

Beberapa tahun lalu, aku tersedar sesuatu. 
ada persoalan yang kita boleh jawab, samada melalui pengalaman, pembelajaran, atau lagi satu, PERSOALAN YANG HARUS DIBIAR TAK TERJAWAB. 

contoh, pernah seketika ni aku pernah tertanya dalam diri.

"camne agaknya eh, Allah pilih satu satu manusia tu tentukan seorang ni sebagai Muslim. camne pulak yang bukan Muslim?" 

daripada persoalan tu, timbul lagi persoalan lain yang hanya aku dan Dia tahu. banyak. 
Satu hari, terjumpa pulak satu ayat ni....lupa ayat dia cmne..tapi dia tekankan, yang kita memang takkan boleh jawab semua persoalan dalam dunia ni, some must be left unanswered until the moment Allah let us to.

aku tak berapa dalam ilmu agama, hanya mampu pegang kata kata basic.
yang penting, yakin pada janji Allah. 
setiap perkara itu berlaku, ada hikmahnya. 
Allah Maha Adil. 
Setiap manusia diwujudkan atas muka bumi ni, diuji dengan lain lain cara setiap seorang.

Adakala jugak, kita taktahu atau tak sedar apa yang kita buat itu salah, bila memang tak sedar dibuai kemanisan dunia. 
Dan sepatutnya, bila ada kawan yang sedar perbuatan kita itu salah, wajib tegur. 
dengan cara yang berhikmah mengikut kesesuaian cara berfikirnya.
bukan terjah.

Moga, apa yang dipelajari mendapat lebih pencerahan walaupun selepas exam nanti..........

Tuesday, November 4, 2014

Experience as a Single Person

Macam takde tajuk lain pulakdah kan. sebenarnya tiba tiba rasa nak menaip dalam blog ni, kembalikan hobi zaman lepas spm. Dan tiba tiba terlintas untuk kupas tajuk ni. Dan sebenarnya target post ni ialah untuk adik adik yang sedang belajar di sekolah rendah, menengah dan spm especially, hehe! tanak baca pun takpe.

So here it goes, le timeline.

Bermulanya masuk Tahun 1 kat SK Bukit Pantai KL, aku dah mula belajar apa itu chenta pandang pertama. acecehh! Dulu orang paling fes aku minat, classmate sendiri. bila tengok muka dia, terdetik dalam hati "amboi hensemnya macam pelakon Hindustan hoi!" mentang mentang dulu galak sangat nonton movie hindustan. 

dan semakin meningkat umur, normal la kan, crush sana crush sini. sejujurnya aku jenis yang mudah terpikat bila nampak laki hengsem. ITU DULU. dan bila berada dekat dekat mereka ni buatkan hati berdebaq tak terkata, terasa Kuch kuch hotak heyy di situ.

masa di sekolah menengah berasrama penoh, cam biasa jugak. aku punya darah remaja yang mudah cemburu bila nampak kawan lain ada peminat, ada pakwe bagai. pastu terfikir sejenak, "aku ni bila lah nak ada..."

tak pasal pasal TER ada pulak. it starts when i was in Form 2. tapi takat hantar surat layang jelah, hahaha. nasib i ni jenis yang tak cakap sangat dengan kaum adam. pemalu bakhiang zaman sekolah dulu. Tapi menjadi seorang yang pemalu itu jugak adalah satu kesyukuran bagiku. Alhamdulillah..

Zaman kekanak dulu, mana ada watsapp beetalk meow wechat. 
dulu agensi jodoh ada kat Friendster & Yahoo messenger aje. haha.

masuk form 4, orang lain pulak. siap main gitar nyanyi lagu chenta depan aku kat kelas. 
masa tu serious malu gila tahap cerek nak meletop. sebab yang nyanyi tu bukan dia sorang je, satu kelas nyanyi. ayuwawawa sweet mueet gitoh.

pastu pindah sekolah di sekolah asrama yg baru, dengar dengar dari kawan "hey dia minat kaulah, untunglahhh" "fuyo ada peminat." disusuli dengan mesej beberapa orang kaum adam. dulu zaman tak berapa nak selami sangat bab agama, main layan jelah.

Lastly masuk uia, dimana hati dan perasaan kita amat diuji dengan bab perkahwinan. kahwin usia muda, kahwin gantung, kahwin masa belajar. disebabkan kurang kematangan masa tu, memang esaited lah bincang tang kawen ni walaupun takde crush. 

itu secara ringkasnya kisah perchentaan aku sejak kecik.
sebagai manusia biasa, aku memang tak boleh elak daripada perasaan ingin berpunya.
tapi, sekarang, aku dah malas nak fikir.
serius malas.
sebab apa? aku sendiri pun tak pasti.

Kerana bila kita belajar untuk memikirkan perkara besar, kita dah tak lalu nak memikirkan perkara kecil yang sia sia dan buang masa.

Bila dah sampai ke tahap kau sedar, benda couple dating angan angan kosong tu semua buang masa dan tenaga, baru kau terasa menyesalnya benda tu terjadi. kan lebih baik masa masa dulu tu diisi dengan hafal alquran, belajar benda baru yang unik dan discover kemahiran diri atau improve communication skills. SQ EQ itu sangat penting ye zaman globalisasi ni adik adik.

last last, kau akan mula fahami, lelaki ni nak berpickup line & berbunga ayat, hanya untuk main main. untuk rasa seronok, pada hakikatnya, mereka tak serius. langsung. apa kita dapat? murka Tuhan. nauzubillah.
kau nampak 'chenta yang ikhlas', namun yang sebenar benarnya, semuanya nafsu belaka. cinta yang setulus hanya satu, bila dia tak sanggup biarkan kau bergelumang dosa maksiat. dan kalau dia benar benar serius, satu langkah mulia dia akan buat; minta kebenaran parents anak dara tersebut untuk jalan NIKAH.

namun,  kita tak boleh salahkan takdir.

Allah punya kuasa untuk beri hidayah bila mana Dia mahu memberi.

camne nak capai hidayah tu pun ada cara dan usaha.
bukan tunggu aje.
kena banyak luangkan masa membaca buku agama, dengar ceramah agama kat tv atau radio.
pegi youtube, tgok ceramah habib ali,
atau Prof Dr Muhaya
atau Mr The All shared
dan seangkatan dengannya.
entah, tiap org berbeza caranya. yg penting bukan tunggu.

Akhirnya, semoga kita dapat pelihara hati dari yang sia sia.
aku faham, ada yang masih bercouple, tapi deep down dalam hati dia, ada perasaan bersalah dan berdosa, ingin berubah tapi kurang tercapai.

takpe. teruskan niat untuk berubah wahai adikku sayang.
kalau kita niat yang baik baik, inshaa Allah yang baik baik tu akan datang dengan sendirinya.
memang dalam dunia ni banyak dugaan, fitnah, dan cabaran.
tapi dengan perasaan dan punya pemikiran bahawa Allah bersama kita, akan lebih mudah utk kita jauh daripada semua benda yang tak diingini.
apa yang penting,
ketenangan jiwa.

ketenangan yang hanya akan dapat bila kita mendekatkan diri dengan Yang Maha Esa.

jangan risau bab jodoh, risaulah kalau Allah murka dengan perbuatan kita.
dan pernah tak dengar pepatah ni, "orang yang mempermain mainkan perasaan orang lain ni biasanya susah nak dapat jodoh." lagipun, kalau kau fokus kat akhirat, bukankah Allah telah berjanji untuk berikan kau dunia? sama juga maksudnya dengan pepatah, kejar rama-rama, dia akan lari. tak kejar, dia akan ikut sendiri. tapi kalau niat nak fokus kat akhirat sebab dunia, boleh lain jadinya.

tak pasti ni hadis ke atau kata orang tua.


yang pasti, FOKUS APA YANG PERLU.

sekadar perkongsian, semoga kita semua dapat memperbaiki diri. kerana smua manusia tak sempurna, termasuk aku.

Walau bisa menaip segala apa di atas kanvas digital ni, aku pun seorang insan yang sentiasa diuji. bila hidup sibuk dengan projek, assignment, bisnes dan program, jarang sekali ada kawan yang mahu menegur andai diri terbuat sesuatu kesalahan, bukan salah mereka, kerana mereka pun sibuk. maka aku sendiri harus menegur diri sendiri tak kira apa cara sekalipun even terasa kurang di situ.

bak kata enche afghan, Jodoh Pasti Bertemu.
aicewah kbai nak ke studio ke kita.

Monday, November 3, 2014

Final presentation. Done.

Alhamdulillah. 
lega.

satu sem berhempas pulas dok kat studio untuk yang satu ni, DESIGN.
Presentnya kat kaed gallery, 10.31 a.m hari selasa. 
panel, Dr. Zuraini & encik suami Wardina Safiyyah, AR. Ikhwan.
lepas present, terasa cam sedih sikit sebab mereka kata, design sy.... Ahaaa 
Wallahualam. 
Alhamdulillah right after presentation terserempak dgn kawan studiomate masa kt cfs iium dulu, Nabilah. she motivated me very well :)

and right after simpan board models kt studio, lari ke libry pulangkn buku,
then balik rumah. sweet escape thou wahaha. 
walaupun tahu ad bnda tak setel lg kt uia. 
i dont care, yang penting nak lepas rindu & stres yg, serius tak terperi.

only archi students know hows the feelin,
kau struggle berjam jam buat board model bagai kat studio sahara tu, pastu present nye berapa minit je.

all those thing takkan berlaku tanpa passion.

aku bersyukur sebab, this sem, passion aku kat archi makin up. tak macam sem sem lalu.
sebab apa? mungkin aku dah mula cuba, untuk fahami kenapa dan untuk apa aku ambil course yg agak tough ni. 
tough yang sampai boleh bina muscle. wkkkk jk.

anyway, taktahu kenapa, aku ada rasa kurang this sem.
rasa mcm tkde 'pushing force' sangat.
pushing force ni yg buat org rse neves & out of comfort zone.
when there's nobody to push me, i push myself. to go forward.
but actually, it didn't really work. 

i need others to do it. 
i need some kind of thing that can make me becoming better and better and improving!

so then i choose that one lecturer that can do it. 
the one who, the others always have false statements on her, 
but to me, she's the one who have the sincerity to teach, and she knows students' difficulties to learn this subject.

and i hope she can give a great change in my life.
knock me out of this dreaming world, 
becoming a better muslimah architect.

Selama ni aku dapat lecturer design yg baik baik belaka. 
yang aku rasa comfort je dgn mereka.
tapi tak bermakna aku tak serius masa belajar,
cuma struggle tu biasa biasa.
aku perlukan yg luarbiasa.

kerana aku tahu, dunia pekerjaan nanti lagi tough. aku tak boleh bermanja dengan diri sendiri. takboleh tunggu dah kerja nanti baru nak belajar erti kesusahan. 
aku kena belajar dari sekarang.

May Allah ease.

and wow, time flies so fast that, berapa hari lagi nak masuk tahun baru. 
hidup memanjang kat studio memang cemtu eh. tak terasa masa. hokeh.

Monday, October 27, 2014

Tujuan yang Satu.

Bismillah.

Pernah tak anda terasa, 

di mana anda merasa sangat berat,
mata kuyu,
dah cukup rehat tapi masih tak mampu untuk buka hati
meneruskan hari hari yang mendatang
tetapi layankan saja semua?

padahal sebelum ni, 
anda normal saja,
berfikiran positif,
mengucapkan Alhamdulillah tiap kali dapat bernafas untuk hari yang baru,
mulakan pagi dengan Subuh yang diikuti zikir,
tak sedap hati kalau tak istighfar satu hari.

tu petanda, Allah sedang menegur. Allah sedang menguji. Allah sedang membolak balikkan hati untuk kita merasa seperti apa mereka yang tidak mempunyai nikmat beragama merasa. 

kau ada agama. kau ada nikmat ketenangan.
mereka tiada agama, dan mereka masih mencari cari sebab mengapa mereka hidup di dunia. 
walaupun mereka, sudah cukup semuanya dari segi dunia, 
mereka masih merasa tidak cukup dengan satu ini.

dan Satu itulah yang sebenarnya, kita ada, yang meliputi seluruh aspek kehidupan kita sebagai Khalifah.

tapi jarang sekali kita syukuri?
nauzubillah.

mengapa?
mengapa?
dan mengapa.

seharusnya kita tanya pada diri sendiri, kenapa kita dipilih sebagai Manusia Beragama.
kenapa kita dipilih untuk hidup di negara ini, bukan Palestin.
kenapa kita masih bernyawa pada hari ini.



Sunday, August 3, 2014

"Korang tak penah merasa susah."

Terdetik pulak kan nak ulas topik ni. Sebab sebenarnya dah lama petikan di atas didengari, selalu, dan ada satu perasaan kebersalahan bila mendengarnya. Dan biasanya individu yang menyampaikan adalah orang2 yang dihormati dan disegani, mereka yang telah melalui fasa 'struggle' dalam hidup di mana kita sendiri sebagai Generasi Y takkan pernah dapat bayangkan keadaan dan kepayahan fasa tersebut. and yet masih ada di antara mereka yang masih berjuang demi ummah tanpa peduli kudrat yang semakin kurang kekuatan dari segi fizikal.

Rasanya ada berlaku percantuman dendrites dan axon terminal di celah otakku. tu pasal nak keluar semua pendapat tahap budak sekolah ni.

Sebenarnya, aku dah lama fikir kenapa golongan professional ni selalu sebut benda gitu kat kitorang yang dalam proses pembelajaran ni. Logik yang dapat diinterpret melalui perkataan "korang tak pernah merasa susah" mungkin sebab nak kita flashback balik camne keadaan mereka masa zaman takde smartfon, takde internet, kurang kenderaan untuk bergerak sana sini, dan banyak lagi. Baguslah, benda tu meningkatkan rasa bersyukur kat bebudak macam kita. Tapi disebabkan aku ni jenis yang suka tertanya tanya, overthinking la katakan *luls* aku selalu tak puas hati. Apa objektif yang nak disampaikan ye? Bukanlah nak menidakkan atau menafikan atau menyalahkan mereka yang telah banyak bersusah payah & berjasa kat negara, tapi.... aku nak tahu jugak pangkal akarnya kenapa.

Alhamdulillah. Tiba tiba 'tinggg!' sesuatu menyelinap masuk ke ruang fikiran.

Kadang, (pendapat aku) mereka menyebut sesuatu seperti tu untuk kita merasa apa yang mereka rasa. Supaya kita hargai kesusahan yang mereka dah lalui. Supaya kita sekali pun kena struggle seperti yang mereka telah struggle.

Ni pendapat yang paling mentah la kiranya.

Tapi bagi aku.....

Setiap orang rezekinya berbeza.

Ada yang :
1) struggle lebih tapi hasilnya tak seberapa.
2) relek je tapi hasilnya berganda ganda.

Aha korang yang mana satu? Aku selalu terkena yang first tu. Erk. Memula bila sedar benda ni, sejak dapat result SPM and so on, aku terasa macam, banyak gila benda yang tak tercapai targetnya. Semuanya kelam kabut. Zaman kegemilangan waktu kat sekolah dulu dah OVER. Sape terasa mungkin korang makan cili sama dengan aku, padan muka *ok gurau.

Tapi bila dah macam gitu, kita takleh sewenang wenangnya terasa hidup takde harapan. Selagi kita ada Allah, kita sentiasa ada harapan. Frankly, aku terasa hidup aku banyak sangat bengkang bengkok nak banding dengan adik beradik lain yang macam 'flow swiftly' je. Aku banyak struggle (tersedar benda ni sebab banyak kali siblings kata aku skema)  tapi tetap tak sehebat mereka. Aku.....slow.

Tak boleh nak salahkan sesiapa bila personaliti kita dah berbeza. Nak buat apa kan. Tapi kita tetap kena USAHA. Semua ni ujian Allah, nak tengok kita ni kuat mana bila diberi musibah dan nikmat. Dan sebenarnya kita boleh perbaiki diri bila cuba untuk tambah ilmu sedalam dalamnya. Berdasarkan pengalaman sendiri la. Sebenarnya keyakinan tu, konfiden tu, boleh bina dalam diri bila ilmu semakin banyak. Bukan ilmu yang korang hafal pastu jawab exam pastu lupa, tapi ilmu yang betul2 korang nak ambik tahu dengan penuh minat.

Pernah tak alami situasi dimana korang rasa "Eish budakbudak jaman sekarang ni kekecik dah pandai download movie sendiri, kekecik dah pandai tanya mana wifi". Kat situ kita dah terbayang "eh kita kecik dulu mana ada pegang ipad pun, main digimon, pokemon battle card adalah.." Rasa cam, untungnya bebudak zaman sekarang. On the same time, golongan veteran pula kebanyakannya jeles kat kite2 yang sekarang ni dah senang nak buat esaimen sebab google search je. Senang nak sembang pasal projek sebab ada whatsapp.

Tapi pernahkah fikir, kalau zaman dulu2, senang nak dapat biasiswa kalau dah score (yeke?), zaman sekarang dapat stret A spm pun belum jamin boleh pegi oversea. Dan zaman ni harga semua nak naik, ada loan study, loan kereta, rumah sebijik mahal bakhiang, income tax tang mano, so hutang bila tah nak langsai. Nauzubillah.

Aku tak pernah lagi merasa alam pekerjaan, aku tak tahu zaman dahulukala camne. Tapi aku boleh nampak aku kat mana. Sikit sikit.

Apa nak buat? Itula namanya REZEKI. Nak taknak, kena terima.
Rezeki tiap orang berbeza.
Orang tahu rezeki tu apa, tapi kebanyakan mereka tak telusuri betul betul apa tu rezeki.
Definisi rezeki tu, lebih mudah nak hadam bila baca buku ni, seriesly.


Kenapa Rasulullah s.a.w. kata perniagaan tu 9/10 rezeki? Dalam minda kita mesti terfikir "ohh nak kaya kena berniaga.." mesej dia memang begitu, tapi sebenarnya ada lagi 1001 mesej tersirat yang kalau kita rajin cari ilmu dan kalau kita rajin fikir je, kita dapat tahu.

Kesimpulannya?

Ni pendapat aku. nak sebut "korang tak penah merasa susah", tak salah. Tapi kurang releven bila nak dikaitkan dengan konsep rezeki. Tiap orang rezekinya berbeza, usahanya berbeza, zamannya berbeza. Bagi aku, berikan kata-kata positif lagi menggalakkan & bagi kesan supaya seseorang tu lagi ke arah kebaikan & kejayaan. Kalau someone yg kurang rajin tu dah dinasihat tapi masih degil begedil jugak, apa nak buat kan, at least kita usaha utk tolong dia, kita ambil berat kat dia.

Lastly, aku ingatkan, ni hanya pendapat mentah. Takde hati nak memburukkan atau meremehkan memana pihak, hanya beri pandangan dari perspektif seorang pelajar senibina *luls nak jugk. Terpulang la nak komen apa, anda berhak, supaya aku boleh baiki cara penulisan. Sekian...dah masuk 4 Ogos 2014, SELAMAT HARI LAHIR MAMA! Hehe okbai.

Sunday, July 6, 2014

Setiap orang yang dugaannya berbeza.

Tak usah mendabik dada merasakan segala yang kau buat tu berturutan syariat. kerana setiap manusia atas muka bumi ni punya ujian yang berbeza. #PeringatanKepadaDiri

Right now, aku tengah memandang laptop sambil menaip. Sambil tu terdengar suara kuat dari bilik berdekatan, bersembang pasal buah hati masing masing. dan bayangkan tengah azan. Nak tegur, tapi mereka lebih berusia dari aku, apakan daya, terasa kekok disitu lagi2 tak berapa nak kenal pun asal usul mereka.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Jadi, apa korang buat andai kata KORANG berada di tempat aku. adakah berani untuk bertindak?
mungkin ada orang yang bila mendengar pasal "hey hensem lah boifren aku, dia kata dia nak aku jer blablaa.." mereka akan terus mendengus terasa menyampah. Dan ada juga yang berhati baik, mereka mendoakan agar dipercepatkan hidayah kepada pemborak rancak tersebut.

Bila dengar je perbualan camtu, sebenarnya teringat zaman jahiliyah dulu. zaman nak bersuka suki dengan laki yang tak sepatutnya dan tak seberhaknya menerima perasaan hati seorang gadis atas ikatan yang tak sah. sejujurnya rasa nak campak sejauh jauhnya perasaan tu kerana sungguhlah terasa nak termuntah.

Dan tak bermakna aku tak suka mereka. mereka baik, tapi ujian mereka berbeza.

Bila terjadi je situasi sebegini, aku terfikir. kita tak boleh nak beria-ia menyalahkan seseorang dan melabel "dia tu tak baguslah". kita tak penah jadi diri dia, kenapa nak sebuk?

Sebaliknya cuba faham dan dalami diri dia dulu.

Tapi satu je masalah aku. Aku berani tegur, tapi tak reti cara bagaimana. Bila dibiar begitu, perasaan bersalah mengelilingi diri dan terbayang di akhirat nanti kalau mereka salahkan aku kerana tak menyampaikan dakwah seeloknya.

Bukanlah bermakna aku ni dah cukup baik, tapi Allah dah kurniakan satu rezeki yakni REZEKI KESEDARAN dan ape je aku dah buat dengan rezeki tu????

Ada orang yang ujiannya ialah kena berdakwah kepada sahabat handai, ada yang kena berdakwah kepada ibu bapa, ada yang kena berdakwah kepada orang yang bukan muslim dan ada yang kena berdakwah kepada orang yang tak tahu langsung tentang Islam. sedarlah, kalau kita kat zon selesa sekalipun jangan terasa selesa sangat sebab akan dipersoal kelak "KENAPA KAU TAK BERDAKWAH KEPADA SI FULAN BINTI SI FULAN?" sesak dada.

Monday, June 30, 2014

Paksakan ku tunduk sehingga mati.

"Jangan buang masa!"

begitulah kata hatiku. selalu terbisik yang begitu. hakikatnya aku memang seorang yang sangat pantang bab masa.. tap kekadang sebagai manusia biasa......futur. lupa. lupa akan tugas sebenar sehingga tergamak baring terlena atas katil berangan-angan tanpa berbuat apa apa!

”Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan.”[Al-Anbiyaa’: 35]

kita tengah dalam yang mana satu.
susah? 
senang? 
dua dua ujian. dua dua akan dipersoal di akhirat.

pabila seorang hamba itu dalam kesusahan dia diuji samada dia futur atau tidak.
pabila seorang hamba itu dalam kesenangan, dia diuji samada dia bersyukur atau tidak.

dan apa yang kita sedang lakukan sekarang, masa tengah bernafas atas udara yang diberi percuma, di atas katil yang empuk, di hadapan rancangan variasi yang menyeronokkan?



tiap tiap kejadian Allah sedang ingin tunjukkan sesuatu.. tapi sukar untuk kita nampak.

kenapa? kerana hijab itu. kerana banyaknya dosa, semakin banyak dosa semakin hati tak tenang. nauzubillah. Allah Maha Pengasih... Dia akan tunjukkan bilamana iman kita rendah, ada sesuatu kejadian yang Dia ingin kita amik iktibar supaya kembali ke jalanNya....

Dia tahu, bila ada sebutir perasaan riak di hati... Dia akan cuba untuk memastikan kita tidak memiliki perasaan itu dengan memberikan segelintir petunjuk.  itu pun bila kita betul betul berdoa dan memikirkan tentang kebesaranNya..

cuba, cuba untuk mencari balik makna hidup sebagai seorang muslimah. atau muslim.
kita tak diciptakan untuk disiakan.
kita punya tugas untuk menyebarkan....
kebenaran.

dan bila dah sedar, tunduk. jangan sesekali merasa bangga kau mendapat rasa indahnya iman.

Tuhan
Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati.

kak fynn jamal punya lirik, 'terbang tunduk'. 
pinjam kejap.

Friday, June 27, 2014

Tipula kalau aku takmahu jadi seperti itu.

Dikurniakan hidup yang serba ada, dalam keluarga yang agak sempurna. tiada kekurangan. hidup yang simple, diuji mungkin dari segi perasaan saja, kena tahan dengan beberapa karenah insan dalam rumah tangga dan sanak saudara. mempunyai kelebihan dalam berbicara perihal tentang agama, sentiasa disegani kerana kekayaan dari segi ilmu memberi nasihat dan motivasi serta kaya dengan budi.

Personaliti seperti itu, adalah yang sudah lama ku idamkan selama ni. tapi...? bagai langit dengan bumi. bagaimana harus kukecapi? haha. hmm susah nak jadi orang sebaik tu. susah. sebab aku pernah sebilik dengan seorang insan yang sangat sempurna sifatnya. mungkin ada sedikit kekurangan, biasalah manusia tak lepas. tapi, dia ni baik sangat sangat. satu dalam sejuta la katakan. semua yang baik-baik ada padanya. terima kasih Ya Allah at least Kau tunjukkan aku sesuatu yang amat berharga & tiada tandingannya supaya dapat kucontohi. sebab Kau sendiri tahu kondisi hati aku yang mudah naik dan turun. Maha Pengasihnya Engkau......Subhanallah.

ok habis drama. back to the topic.

Macam dalam tajuk, macam tu la aku rasa selama ni. takdelah selalu fikir, kekadang je terdetik. kebetulan bila harini terdetik, nak luah terus. aicewah. 

Aku dah lama impikan hidup camtu. hidup yang normal, pastu senang dapat sebarkan kebaikan. macam,, orang dah biasa dengan kebaikan yang kau ada, pastu senang je dia nak terima apa2 yang kau nasihat. camne ha nak describe..paham2 sendirilah. erk.

Aku jentik kepala sendiri. "JANGAN NAK BERMIMPILAH !" 

tapi aku sama skali tak salahkan takdir. memang jalan hidupku berbeza....dan mungkin unik? ha ha okey silakan gelak.

Anything happen, be grateful. walaupun kita ni takdelah sesempurna yang kita mahukan, tak la cantik anggun, menyerlah, sopan, penuh aura, and watsoever yang bagus2 tu... yang penting tak lari dari landasan agama. dan berdoalah selalu supaya tak tersasar dari mengingati mati. tu dah cukup.

Sekarang ni...bila dilihat balik dari sudut kacamata sendiri. aku rasa banyak benda yang tahpape berlaku dalam hidup. banyak liku untuk aku dapatkan sesuatu. tapi aku tak kisahpun kalau tak dapat apa yang aku nak...satu je aku takut...bila ada satu masa tu aku terasa jauh dari Dia... serius rasa serabut gila hidup. serba tak kena.

kita ni, manusia, memang cenderung sangat kan impikan bende yang takde. benda yang dah ada tu takmo pulak hargai? hmmm ni memang kekadang aku lupa la.. pastu bila dah sedar tu nyesal sendiri sebab tak reti nak bersyukur. teringat balik sedara mara kat tanah arab yang tengah dilanda berganda dogaan berbanding aku yang setitis je ! *tampar pipi lelaju*

Kesimpulannya,

- jangan cuba jadi macam orang lain. be urself, the good self of you. TRY !
- bersyukur dengan apa yang ada. jangan ngengade nak bende lain yang takkan penah jadi milik kau.
- improve diri sendiri. dah jatuh tu teruskan naik balik >______<

anyway, aku sentiasa impikan seperti petikan di atas tu. *lol skema* . 
orang yang terbaca ni. tak kisah la apa pandangan korang.. kalau sudi doakan.. terima kasih. :')

Monday, June 16, 2014

Perjuangan harus diteruskan.

Dah 4 bulan. 4 bulan yang dilalui dengan perkara baru yang membawa seribu satu mehnah dunia dan karenah duniawi.

Sejak masuk dunia perniagaan, banyak benda aku belajar. Deal dgn orang yang berlatarbelakangkan pelbagai, perancangan yang berturutan, ujian perasaan dan memacam lagi. 

Dan dalam 4 bulan tu jugak aku ambil masa untuk kaji apa yang aku sedang lakukan. selamatkah ia? benarkah kesahihan perniagaannya? menuntut syarakkah ia? Ya aku memang jenis yang mudah skeptikal dengan benda yang baru. Aku kena pastikan benda tu betul2 jelas dan difahami konsepnya, baru aku betul2 buat.

Satu hari, masa menghadirkan diri dalam sebuah persidangan bulanan (Affiliate Summit KL June) buat kali ketiganya....baru aku nampak. baru aku nak FAHAM BETULBETUL segala sesuatu tentang projek bisnes ni. 

Aku.....menyesal. sebab enggan percaya kata kata mereka yang dah pakar dalam dunia bisnes selama ni. mereka yang dah pernah alami jatuh naik kehidupan sebagai ahli perniagaan. mereka yang dah pernah merasai muflis beratus ribu ringgit pada masa lalu. 
mereka ikhlas menceritakan pengalaman hidup mereka dan berlapang tangan untuk membantu. 

aku?

terasa amat 'bakara' sekali. serius. semuanya kerana EGO dalam diri. sepatutnya dah lama aku boleh mara kehadapan seperti rakan2 sebaya yang lain.......



sekarang peluang yang datang sekali seumur hidup...semakin tertutup. aku terasa terlambat untuk bertindak. rugi. semua kerana ego. semua salah diri sendiri yang tak mahu menerima peluang besar dalam hidup pada peringkat awal. tapi aku takkan berputus asa. aku harus tebus kembali kejayaan yang sepatutnya aku dah genggam beberapa bulan yang lalu.

korang yang membaca ni pulak, bagaimana? peluang tu masih ada. terus terang aku nyatakan, PELUANG NI BETULBETUL TAK RUGI UNTUK KORANG AMIK TAHU . Amik tau je dah cukup. Memang tiap perniagaan ada modalnya. tak mengapa. tolak ketepi dulu. aku dulu mana pernah fikir berapa kena bayar. aku tengok potensi dia je dulu.

last but not least, jujur aku katakan. aku tak reti nak menipu. tak reti nak main ayat. aku tulis based on pengalaman dan sekali untuk sharing kat korang benda yang baik. terpulang la korang nak bersangka sangka ke, bukan aku rugi satu sen pun. 

kepada yang tengah mengalami masalah kewangan tu, yang tak suka hutang, dan dah terbuka hati sikit2 untuk tahu pasal projek ni, bolehlah wassep. yang penting, cuba untuk bersangka baik. zaman sekarang susah nak jumpa orang yang mudah untuk berlapang dada. :p

Aku percaya. Projek Mykad Smart Shopper ni ada potensi untuk memajukan umat Islam kat Malaysia dari segi perniagaan. Inshaa Allah. Hari ni, kita hanya mampu tengok post2 kat fb pasal saudara semuslim yang sedang menderita kat luar sana. tak mampu nak angkat senjata malah duit pun berapa byk je boleh sumbang? sekarang la masanya. Nak tengok atau nak turut serta dalam perjuangan ni? terpulang. :)



aku hanya harapkan orang lain tak ulangi kesilapan aku yang suka bertangguh.

sekian. 
#DuaMingguLagiNakRamadhan :D

rakan pemasaran sekarang dah cecah 8,000. untuk pengetahuan.

Tuesday, January 28, 2014

duapuloh.

Alhamdulillah my praise to Allah, because He made me alive for 20 years. and still given chance to repent and gather deeds as preparation for the akhirah inshaa Allah.

Life is just like between azan and iqamah. we never realize how short it is till we really get the feeling of having God by our side (rasa berTuhan) . The real thing is, most of us are unintentionally putting world first before God *nauzubillah*, just because we're too focusing on worldly life.

I must always remember this. Everything is handled by Allah. so i must use all of my effort and after done doing something, leave it to Allah. Just like the quote, "We do the best, let Allah keep the rest".

As my 20th-years-living-in-this-world-Resolution, i must be someone better. i must make difference. i must aim higher. i must ! and may Allah ease.

Friends, as we're taking steps towards second semester, and if u see me kinda different from what i was in semester 1.. i just want you guys to get used to it. don't be freak by it. i'm just feeling dumb of my past self.

okay that's all. i'm not professional in using pretty words. and anyone read this, i want to ask for forgiveness if i ever hurt or annoyed you. :')


Tuesday, January 14, 2014

insomnia

"why now? why not since i'm in high school or earlier?"

the sorrowfulness overwhelm myself. feels like i'm such a vain. vain to myself all these times. i know about the things the to-be-exist things that i read back when i was teens (and now imma 20 not a teen anymore) but the poor thing is.....

i never really feel those things.

by what? by imagining how i'm gonna face all those destiny of mine and how it's gonna affect the people around me.

what? you don't get what i'm blabbering around do ya?

the real thing is, i'm talking about the LIFE AFTER DEAD. yes, the life after our soul is been taken violently by the grim reaper(???) that's what the western pepol call them. but we're calling them 'malaikat Izrail'. creep enuf to call its name :'( but i heard that we're lucky if our soul is taken directly by Allah (which means we will never feel the horribly atrocious pain of sakaratul maut), and the key is to read Ayatul Qursi everytime after we had prayed in khusyu' ? i don't know if it's true. tell me if anyone have the real hadith if so.

that's the thing that made me insomnia last night.
and actually it's something good when we remember about afterlife because it could drastically took all our desires towards this temporary worldly life. ALL OF IT. yet...it could really brings nightmares for a less ready person like me.

how i'm gonna face the narrowness of the grave?
how i'm gonna be resurrected from the grave? in what form?
how i'm gonna handle myself alone in the Mahsyar field?
how i'm gonna answer all those questions of my practice in the so short worldly life?
how i'm gonna pass the Siraatul Mustaqim?
how i'm gonna face the extremely HOT HELLFIRE to reckon all the mistakes i've done in the world?
..................................................................
WHEN WILL I SAFELY ARRIVE TO HEAVEN ???

Allah....Allah....Allah. Yaa Jabbar. Yaa Razak. Yaa Rahman.
feel so weak to think about this. truly weak i am.

that why, i need YOU . yes, YOU who are still reading my typing. i need this whole ummah to help me go through all those things and i believe that you are thinking the same too? congrats. we are sisters and brothers. we need to be united in order to achieve one, to achieve Allah 's pleasure. to be together in Jannah. to avoid all the obstacles afterlife by preparing all the deeds needed. it's not enough yet,  never will be enough. our sins are too much...

so let's work together. u remind me when i'm about to forgot, and i remind you when you about to forgot. in any means. can we? if so, thanks. thanks for having intention in helping weak. like me :')


hidup. sementara. akhirat kekal abadi.